Thursday, 13 April 2017

KHASIAT KELEDEK UNTUK BAYI DAN IBU KORANG PATUT JADIKAN SEBAGAI STOK DI RUMAH

assalamualaikum ...


hakak sebenarnya nak share tentang khasiat sweet potato/keledek untuk baby dan mak mak, hakak baru sedar tentang khasiat keledek 4 tahun lepas, ketika diperkenalkan oleh seorang kawan, di situ lah bermulanya pengetahuan akak tentang keledek, ghupe-ghupenya keledek banyak jenis, ingatkan satu jenis jer yang selalu jupa bersama ayam masak kari tu.buat masa ini akak hanya jupa keledek warna oren, ungu dan japanese sweet potato tapi sebenarnya banyak lagi. munkin kena explore banyak tempat untuk dapatkannya 

walaupun akak hanya dapat 3 jenis sweet potato untuk stok kat rumah namun itu sudah memadai untuk merasai khasiat dia, taste dia pun memang ummmmhhh sangat sedap dan manis, bagi mak mak yang diet sweet potato pilihan tepat untuk dijadikan kudap kudapan.

sweet potato ini sangat kaya dengan carbohydrates dan beta-carotene, selain daripada itu ia juga mengandungi banyak nutrien yang memang diperlukan oleh badan kita seperti potassium, calcium, serta vitamin A,C dan B-complex itu sebabnya korang mak mak macam akak patut memperkenalkan sweet potato pada anak-anak, lagi pun seriously nak sediakan sangat senang dan sepantas rebus2 jer dah tunggu sejuk bagi anak makan.

ok akak share lagi sedikit khasiat dia ye
1. kaya dengan vitamin A dan beta-carotene yang baik untuk kesihatan mata bayi dan sangat sesuai sebagai permulaan memperkenalkan solid food kepada bayi 6 bulan 
2. rendah lemak dan cholesterol free, kan dah kata sangat sesuai untuk mak yang diet selain tak perlu risau bila anak makan banyak tak menggemukkan pun

3. Sweet potato juga sumber multivitamin bukan setakat vitamin A tetapi banyak lagi seperti C,E,K dan vitamin B1 hingga B6 dan B9 yang mana semua ini sangat diperlukan untuk perkembangan organ badan baby. 

banyak kan khasiat keledek ni so korang boleh lah cari dan simpan stok kat rumah kalo ada resepi boleh share hakak nak tiru la la la la

ok bai bai sharing is caring 



japanese potato yang direbus kemudian di lenyek lenyek menggunakan sudu





NA siap habiskan sarapan pagi keledek tadi
dah nagantuk nak tido ke mandi







mata dah kuyu rasa rasa tido dulu baru mandi, lepas mandi nak makan nasi pulak


5 comments:

  1. Dalam banyak2 ubi, keledeklah paling sedap, hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat KL mahal ubi keledek ni, satu biji tu dalam rm1 kecik pulak tu uwarghhhh

      Delete
  2. Sama ke ubi keledek manis dengan ubi jepun

    ReplyDelete
  3. 💐Assalamualaikum slm sejahtera warga group📢
    💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing manis dan jugak kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....

    Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.👉🏼 *En Mohd Zuhairi- 0174687570*

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....

    5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .

    Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .💪🏼

    Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    *Skg sudah sembuh dr kanser.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    *Tengku Aziah bt Tengku Ishak,bacaan gula 16 ,bertahun thun hidap kencing manis,minum herba ini bcaan sntiasa 6 shaja *

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Rugayah Jilani -
    Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..😉

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
    *En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*

    👍🏻In sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

    💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼

    *NOTE* :

    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*

    😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    ReplyDelete