KAIN PASANG NUR AQEELA RESEPI TIPS NIAGA LUAHAN HATI

Thursday, 13 April 2017

KHASIAT KELEDEK UNTUK BAYI DAN IBU KORANG PATUT JADIKAN SEBAGAI STOK DI RUMAH

assalamualaikum ...


hakak sebenarnya nak share tentang khasiat sweet potato/keledek untuk baby dan mak mak, hakak baru sedar tentang khasiat keledek 4 tahun lepas, ketika diperkenalkan oleh seorang kawan, di situ lah bermulanya pengetahuan akak tentang keledek, ghupe-ghupenya keledek banyak jenis, ingatkan satu jenis jer yang selalu jupa bersama ayam masak kari tu.buat masa ini akak hanya jupa keledek warna oren, ungu dan japanese sweet potato tapi sebenarnya banyak lagi. munkin kena explore banyak tempat untuk dapatkannya 

walaupun akak hanya dapat 3 jenis sweet potato untuk stok kat rumah namun itu sudah memadai untuk merasai khasiat dia, taste dia pun memang ummmmhhh sangat sedap dan manis, bagi mak mak yang diet sweet potato pilihan tepat untuk dijadikan kudap kudapan.

sweet potato ini sangat kaya dengan carbohydrates dan beta-carotene, selain daripada itu ia juga mengandungi banyak nutrien yang memang diperlukan oleh badan kita seperti potassium, calcium, serta vitamin A,C dan B-complex itu sebabnya korang mak mak macam akak patut memperkenalkan sweet potato pada anak-anak, lagi pun seriously nak sediakan sangat senang dan sepantas rebus2 jer dah tunggu sejuk bagi anak makan.

ok akak share lagi sedikit khasiat dia ye
1. kaya dengan vitamin A dan beta-carotene yang baik untuk kesihatan mata bayi dan sangat sesuai sebagai permulaan memperkenalkan solid food kepada bayi 6 bulan 
2. rendah lemak dan cholesterol free, kan dah kata sangat sesuai untuk mak yang diet selain tak perlu risau bila anak makan banyak tak menggemukkan pun

3. Sweet potato juga sumber multivitamin bukan setakat vitamin A tetapi banyak lagi seperti C,E,K dan vitamin B1 hingga B6 dan B9 yang mana semua ini sangat diperlukan untuk perkembangan organ badan baby. 

banyak kan khasiat keledek ni so korang boleh lah cari dan simpan stok kat rumah kalo ada resepi boleh share hakak nak tiru la la la la

ok bai bai sharing is caring 



japanese potato yang direbus kemudian di lenyek lenyek menggunakan sudu





NA siap habiskan sarapan pagi keledek tadi
dah nagantuk nak tido ke mandi







mata dah kuyu rasa rasa tido dulu baru mandi, lepas mandi nak makan nasi pulak


Post a Comment
copyright RESERVED For LULU MATZAM | Template Design By SIS HAWA

Recent Comment

FOLLOW ME