KAIN PASANG NUR AQEELA RESEPI TIPS NIAGA LUAHAN HATI

Sunday, 7 May 2017

KHASIAT LEEKS UNTUK BAYI, KANAK-KANAK DAN SEKELUARGA

Assalamualaikum...

LEEK SEJENIS SAYURAN SEPERTI DAUN BAWANG 

Ibu adalah orang yang bertanggujawab terhadap pemakanan anak dan seisi rumah, ibu yang baik adalah ibu yang memerhatikan segalah keperluan pemakanan anak sentiasa bersih dan sihat oleh itu salah satu sumber sayur-sayuran yang perlu ada di rumah adalah leek.

Ibu-ibu tahu tak leek ini sangat berkhasiat untuk bayi, kanak-kanak dan seluruh isi rumah anda, ia terlalu banyak khasiat seperti.

  1. merangsang pertumbuhan sel-sel darah merah
  2. melindungi dari jangkitan pernafasan
  3. meningkatkan kesihatan pencernaan 
  4. membantu dalam perkembangan saraf
  5. juga membersihkan sistem penghadaman
Nampak tak kebaikan leek pada bayi dan kanak-kanak mahupun orang dewasa, ibu-ibu pastikan leek adalah sayuran yang mesti ada pada menu harian anda, leak boleh disediakan didalam bubur anak atau tambahan dalam masakan anda, bau dan rasanya seperti daun bawang boleh jugak dicampur di dalam telur goreng atau scramble egg anak-anak.

Ok akak nak share lagi 2 kebaikan tersembunyi leek untuk kanak-kanak, sebenarnya ada bnyak lagi korang boleh google untuk dapatkan info yang lebih banyak
  1. kaya dengan blood protein - leek sangat tinggi iron itu sebabnya ia boleh mengekalkan ke aktifan dan tenaga anak-anak, ia membantu kanak-kanak mengekalkan apa-apa jenis keperluan tenaga seharian mereka. Vitamin C yang terdapat pada leek menolong memastikan anak-anak menyerap kandungan iron ke dalam badan oleh itu untuk anak sentiasa enegetik dan kekal aktive sepanjang hari pastikan leek sentiasa ada pada menu anak anda
  2. nilai perubatan yang tinggi - leek juga sebagai antiseptic dan anti keradangan apabila anak luka ia dapat mempercepatkan proses penyembuhan luka atau bengkak. anak-anak yang active ni kekadang mudah terjatuh dan akan menyebabkan mereka terluka atau bengkak di bahagian badan kan so sayuran leek ini boleh mepercepatkan proses penyembuhan luka
LEBIHAN DARI SUP NA SO AKAK NAK CAMPUR DENGAN BETIK MUDA  TUMIS BERSAMA LEEK, AKAK MASIH LAGI MENYUSUKAN NA SO BETIK MUDA ADALAH SAYURAN UNTUK MEMPERBANYAKKAN SUSU BADAN

Post a Comment
copyright RESERVED For LULU MATZAM | Template Design By SIS HAWA

Recent Comment

FOLLOW ME