Friday, 19 May 2017

UMRAH DIY ITU HARAM KATA KERAJAAN ARAB SAUDI

Assalamualaikum....


Apa benda umrah DIY tu????

Umrah diy (do-it-yourself) iaitu umrah yang dilaksanakan secara bersendirian dan tidak melalui syarikat pengendali umrah muassasah, mereka pergi secara bersendirian atau bersama geng-geng depa ja.

Sejak akhir-akhir ini semakin ramai yang berkongsi pengalaman mengerjakan umrah diy di laman sosial, salah satu sebab mereka melaksanakan umrah diy adalah kerana kos yang jauh lebih rendah berbanding melalui muassasah.

Menggunakan perkhidmatan muassasah memang sedikit mahal berbanding diy kerana muassasah berperanan mengurus perjalanan dan menjaga kebajikan peserta sepanjang tempoh umrah dan ziarah selain menjadi pihak yang boleh dirujuk jika menghadapi sebarang kesulitan luar jangka. selain itu juga ia membantu dalam urusan kecemasan seperti masalah kesihatan, kemalangan atau kematian

Korang yang ada niat mahu mencuba umrah DIY, baik lupakan saja kerana kerajaan Arab Saudi telah memberi peringatan bahawa ia adalah satu kesalahan disisi undang-undang kerajaan Arab Saudi dan jika didapati akan ditangkap.

Umrah itu sendiri bermaksud permusafiran suci, biar lah segalahnya berakhir dengan baik-baik saja dan mengikut peraturan yang telah ditetapkan

Kain Pasang Sakura Cotton Kuning Diraja


3 comments:

 1. Betul tu Lu...
  Kita ni masuk negara org, kena ikut peraturan..
  Bukan main suka hati ja....

  ReplyDelete
 2. Betul tu Lu...
  Kita ni masuk negara org, kena ikut peraturan..
  Bukan main suka hati ja....

  ReplyDelete
 3. Memang banyak skrg buat umrah DIY sebab lagi murah. Tapi kalau dah di istihar haram oleh kerajaan Arab Saudi kita kena hormat dan ikut saluran yg betul.

  ReplyDelete