KAIN PASANG NUR AQEELA RESEPI TIPS NIAGA LUAHAN HATI

Thursday, 1 June 2017

8 TAHUN PASANG KAMERA CCTV DAN HASILNYA SANGAT MENAKUTKAN

Assalamualaikum

Setelah melihat video ini dan membaca penuh teliti maka ku simpulkan sungguh besar dan cantikknya bumi Allah swt,Dia ciptakan dengan fungsi yang tersendiri, subahannallah maha besar Allah swt.

sumber diambil dari facebook jakim

Dua orang jurugambar professional yang dikenali sebagai Adam LeWinter dan Jeff Orlowski telah merakamkan gambar perubahan glasier di Kutub Utara dengan menggunakan teknik time-lapse menerusi lensa kamera mereka.Kamera-kamera itu kemudiannya dibiarkan di sana selama tujuh tahun untuk tujuan dokumentari mengenai pemanasan global.

Di dalam filem dokumentari yang berjudul Chasing Ice ini, sebuah bongkah glasier yang besar telah dirakamkan runtuh secara tiba-tiba di hadapan mata mereka.Filem dokumentari yang dikeluarkan pada tahun 2012 itu menceritakan, bagaimana dahsyat dan mengerikannya kesan dari runtuhnya glasier di Kutub Utara yang membuat Bumi menjadi semakin panas.

Semasa di Greenland Barat pada tahun 2008, mereka telah merakamkan saat-saat yang akhirnya menjadi sejarah besar tentang pemanasan global.LeWinter dan Orlowski berhasil merakam apa yang dikatakan sebagai runtuhan glasier yang terbesar dalam sejarah yang pernah dijadikan filem.

Proses runtuhan glasier yang bernama Ilulissat Icefjord itu tidak berlaku di dalam sekelip mata, sebaliknya ia memakan masa hampir 75 minit lamanya. Ianya menjadi runtuhan glasier yang terbesar di dalam sejarah kerana pencairan glasier merangkumi sehingga 1.6 kilometer dari tepi laut. Dengan isipadunya yang mencapai sehingga 7.4 kubik kilometer, ketebalan 910 meter dan puncak setinggi 120 dari paras laut, ianya memang merupakan sebuah glasier yang paling besar pernah dilihat mencair di hadapan mata mereka.

Filem dokumentari Chasing Ice ini telah berjaya mendapat lebih dari 30 penghargaan di pelbagai festival, termasuk Award of Excellence in Cinematography di Festival Film Sundance 2012 dan The Best Documentary dari International Press Association.


Sumber disini

me lulu..
sharing is caring, caring is loving..........


SENARAI HARAPAN

Assalamualaikum...


Sebelum berpuasa baru-baru ini akak adalah terbaca wishlist aka senarai harapan seorang blogger, bila terbaca rasa best juga kita luahkan dalam blog biar orang tahu kerana sedikit sebanyak boleh mencetuskan semangat seseorang untuk terus bekerja keras mencapai harapan-harapan yang dia mahukan, lagi satu harapan itu juga satu doa lebih-lebih lagi bila selalu diucapkan tapi jangan overdose pulak kan, macam akak ni jenis yang memendam segalah macam idaman kalbu hahahaha tapi setelah difikir fikir memandangkan ia boleh membawa satu semangat kepada orang lain munkin, oleh itu akak tuliskan di sini.

Senarai harapan akak memang banyak cuma yang sentiasa dalam ingatan dan belum tercapai adalah memiliki sebuah office di rumah maklumlah akak kan seorang peniaga online sepenuh masa, berniaga pun dari rumah so akak nak lah sebuah bilik yang selesa untuk bekerja, sebuah office yang dilengkapi dengan peralatan office dan sebiji desktop Apple iMac 27 -inch with retina 5k display, last time jenjalan beli iphone so terkesima lah nengok iMac ni yang berharga lebih kurang rm8k


.
alamak best giler office macam ni, tenang jer kan

idaman kalbu, bila agaknya tercapai
Ruang office tu kena lah mempunyai ruang yang besar boleh memuatkan sebuah almari fail, meja office, sofa untuk akak dan suami berborak-borak santai hahaha dan yang pastinya office tu mempunyai separuh dinding kaca untuk memandang pokok-pokok dan bunga-bungaan di luar rumah.

sekarang menggunakan desktop pc Dell untuk bekerja dan diletakkan di sebuah sudut ruang tamu rumah ada ketikanya agak serabut sedikit
desktop Apple iMac 27 -inch with retina 5k display berharga lebih kurang rm8k
Memandangkan sekarang akak tinggal di kawasan yang tidak mempunyai pokok-pokok di luar rumah maka satu perkara yang mustahil pulak untuk idamkan office berpemandangan sperti itu namun kami sekeluarga mempunyai perancangan masa depan untuk berpindah dan menetap di kampung dan membina kediaman baru disana so layout plan rumah baru nati akan ada lah sebiji office seperti yang diidamkan. InsyaAllah semoga harapan ini tercapai dalam masa terdekat aminn

Ok itu sahaja wishlist/senarai harapan akak, korang pun mesti ada kan, boleh lah share sebab perkongsian itu boleh menaikkan semangat kawan-kawan lain untuk mempunyai harapan juga.

Harapan itu juga satu doa................

Me lulu..

Sharing is caring, caring is loving.......







copyright RESERVED For LULU MATZAM | Template Design By SIS HAWA

Recent Comment

FOLLOW ME