Wednesday, 26 July 2017

HABUK OH HABUK NYAH KAU DARI HIDUP KU

Assalamualaikum....

Sudah lama rasanya bergelumang dengan permasalahan debu debu cinta ni, sampai ke sudah belum ketemu penghujungnya harap kali ni settle lah masalah debu di rumah kami ni.

Punca debu atau habuk adalah daripada kain-kain pasang yang kami jual, akak kan penjual online kain pasang so kain yang berkayu kayu tu letak nya di tingkat atas rumah, bilik no 1 dan 2 memang bilik tidur mereka lah tu, master bedroom tetap bilik kami namun tak berpenghuni, kami lebih aman damai tido di tingkat bawah.huhuhuhu bukan apa senang nak makan bila lapaq tengah tengah malam hihihih

Kembali pada cerita debu debu cinta tadi,oh Tuhan rumah atas bawah berhabuk, setiap hari tak boleh miss menyapu mop atau vacumm, kalo tak, kesian NA menghirup udara padang pasir..

Macam-macam solusi untuk memudahkan akak menyahkan habuk dengan lebih cepat dan mudah, satu cara ialah dengan mop basah segalah habuk dilantai kemudian sapu supaya habuk tidak berterbangan.

Selain itu akak menggunakan air filter dari coway,ok lah bukan sahaja penyedut habuk tetapi bau bauan pun disedut terutama bau masakan once kitchen hook akak macam tak berfungsi langsung bunyi je kuat satu taman dengaq tapi hasilnya sakit telinga, dengar cerita air filter baru dari coway dah kuar, mungkin lebih baik fungsinya kot
Bagi akak sangat bagus untuk ruang yang tidak luas macam bilik atau ruang tamu size sederhana
Ramai yang kata guna vacum jer senang lebih mudah membuang habuk, memang senang kot bagi vacum yang ringan dan tak da bunyi bising hihihi, NA bila dengar jer bunyi vacum menjerit macam nampak momok, bila brentikan vacum dia pun brenti nangis hadoiiii akak pulak sambung nangis nengoknya,  yang tak boleh bla kan bila dia suka merangkak ke dapur sorang-sorang bila akak panggil makin laju dia merangkak, akak pun on kan jer vacum dia terus patah balek meraung hahahah...
Vacumm ini lah yang semangat NA lari bila start berbunyi, tak guna sangat vacum ni sebab berat satu hal.
Selain itu akak menggunakan spray mop floor swipe cleaning beli dekat lazada dalam rm38 tak silap tapi malangnya baru nak guna tetiba bekas air tu patah so akak pun patah hati naik guna.
Bekas air untuk spray tu lah yang patah so tak boleh guna lah ia,
Yang terkini pula akak menggunakan easy sweeper yang menggunakan disposal wet wipe dari cosway, yang ini memang best lah sebab habuk kecil dan besar melekat dan tidak berterbangan bila mop dan sapu, bukan habuk jer melekat dengan rambut yang banyak dekat lantai pun bersih habis senang kerja mak mak..
Begini lah kejadiannya bila habuk tebal, tisue tu boleh lah buang dan ganti yang baru, harga easy sweeper ni dalam rm28 sekalli dengan batang dan disposal tisue.
Untuk refill tisue tu akak beli jenama scoth brite, kualiti lagi bagus dan lekatan habuk pun lebih baik dari cosway.
Ok lah u allllssss sampai berjumpa lagi di cerita lain pulak..

Sharing is caring...

2 comments:

  1. Rasanya vacuum kita serupa ... merah mak ngah! Hehe...
    Susahkan bab habuk2 ni..aku main mop jak Lu, senang.
    Vacuum tu guna untuk bersihkan karpet n kereta jak la..jarang pakai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malas mau angkat bah ni vacum, berat kan...

      Delete