Tuesday, 30 October 2018

5 TIPS MEMILIH BAJU SERAGAM GURU ATAU KERJAYA LAIN

assalamualaikum semua..

Sekiranya anda adalah orang yang dipertanggungjawabkan memilih seragam kerja, keperluan untuk memastikan bahawa anda memilih seragam kerja yang terbaik untuk team anda sangat lah penting, kalo tidak nanti ada makcik bawang membawang anda di kemudian hari sebab salah pilih seragam hahaha.

ini kainpasang sejenis sakura cotton silk bidang 45'

Ok meh lah kakak bagi sedikit tips yang perlu difikirkan sebelum memilih pakaian atau fabric terbaik

1) Mengekalkan gaya seorang Profesional. 

Salah satu aspek yang paling penting dalam memilih pakaian seragam ialah mengekalkan rupa profesionalisme di tempat kerja. Imej adalah segalanya, dan anda perlu memilih gaya seragam yang mempromosikan sekolah,syarikat dan jenama anda. Anda mahu orang sekeliling atau pelanggan melihat anda atau kakitangan anda dengan yakin jadi berpakaian seorang pekerja secara profesional adalah sangat penting.Jika anda bekerja sebagai pelayan dan kakitangan perkhidmatan, anda perlu memastikan bahawa mereka hampir kelihatan elegan dan formal, dengan pakaian seragam yang sesuai dan sempurna dengan persekitaran kerja. Begitu juga, orang-orang seperti guru harus memakai pakaian seragam yang mempunyai imej yang kemas dan bersih untuk dicontohi pelajar anda. 
yang ni pulak sejenis como crepe bidang 60'

2) Memilih fabric yang betul

Pastikan memilih fabric yang tepat untuk persekitaran kerja yang selesa. Contoh seorang guru, yang sentiasa aktif bergerak menaiki tangga ke satu kelas ke kelas yang lain, berdiri dihadapan pelajar dan membongkok ketika menulis akan menjadi sebahagian daripada aktiviti harian mereka, pemilihan kain yang tidak mudah koyak, renyuk atau benang tertetas perlu diambil kira agar kegiatan sepanjang hari tidak menjengkelkan selain itu pastikan juga fabric yang dipilih menyerap peluh, tidak panas atau terlalu tebal atau terlalu nipis, kerana guru guru ini mungkin akan bergerak banyak serta berada seharian di tempat kerja oleh itu fabric dari material yang menyerap peluh, lembut dan tidak jarang perlu menjadi pilihan utama
haaa yang sejenis linen dan terbaru dalam koleksi kami bidang 60'

3) Keselesaan 

Selain daripada kelihatan cantik dan hebat, anda juga perlu memikirkan tentang pakaian yang selesa apabila bekerja. Jika mereka akan bergerak banyak, jangan pilih pakaian yang terlalu ketat. Ia akan menyekat pergerakan itu dan boleh menjadi sangat tidak selesa, anda akan kelihatan janggal berhadapan dengan orang ramai.

4) Memilih Warna

Sentiasa memilih warna dan kain yang sesuai untuk pakaian seragam. Jika ingin menunjukkan imej jenama anda, anda boleh memilih warna terang dan berani yang pasti akan menarik perhatian ramai. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa gaya dan reka bentuk yang anda pilih sepadan dengan industri kerjaya anda.Warna yang anda pilih bukan sahaja sesuai dengan industri anda, tetapi juga imej jenama keseluruhan anda.
yang ni pun sejenis linen jugak bidang 60' kain ni once habis, habis macam tu je sebab tak nak restok once kain kakak pun dah banyak jenis kan

5) Kos 

Harga perlu juga dititikberatkan ini kerana baju atau fabric itu memerlukan pembelian berkala,kemampuan membeli pakaian baru perlu diambil kira Walaupun anda sentiasa boleh memikirkan tentang gaya dan kualiti namun kemampuan ekonomi juga perlu agar nati anda tidak tersekat untuk membuat pembelian seragam baru pada masa hadapan. Biar memilih pakaian yang berkuliti tapi masih mampu milik untuk semua pekerja Sekiranya anda perlu menggantikan pakaian kerja pekerja anda dari semasa ke semasa, anda tidak perlu melakukannya sekaligus sebaliknya bahagikan kepada kumpulan, dan membeli pakaian seragam baru untuk satu kumpulan pada satu masa. Ini akan membantu dalam mengurangkan bebanan perbelanjaan pada masa tertentu.

ok itu jer nak share sedikit tips dulu, next tips khas untuk guru tau sayam sayam semua so apa lagi jangan lah lupa jenguk website kakak www.lulukainpasang.com, tenggek kat fb page kakak pun best jugak 

Add caption


 
  

Tuesday, 16 October 2018

HARGA POS LAJU NAIK LAGI

Assalamualaikum...

Alamak... sedih pulak bila kakak bertukar dari perkhidmatan pos laju ke Gdex Express uuuwahhwah nangisss, sedih lah dari tahun 2014 menggunakan perkhidmatan pos laju dan finally kitaorang decided tukar ke gdex Express.
abang posmen yang rajin dan baik hati setiap hari datang rumah pick up parcel customer

memang kakak puas hati dengan service pos laju

Selama beberapa tahun menggunakan perkhidmatan pos laju memang kakak puas hati dengan services mereka, kadang-kadang ada yang tak puas hati tu biasalah kan, mana ada yang perfect dalam dunia ni, sedikit sebanyak pasti ada cacat cela nye, driver van pos pun memang cepat dan tepat pada masanya datang pick up barang, kami memang suka dengan perkhidmatan pos laju tapi terpaksa jugak bertukar ke gdex.

Sebab apa bertukar ke gdex pulak??? Munkin Ada yang tak perasan yang pos laju buat revised harga untuk perkhidmatan kontrak basis so harga memang jauh lebih mahal dari harga lama, itu lah punca sebenar kami bertukar ke gdex yang lebih murah.
bila dia buat pick up, dia akan direct scan dekat tracking no so custmer dah boleh chek dalam system, cepat kan service diaorang 

Yang tak bestnya pulak kan, pos laju tak hantar notis pemberitahuan tentang kenaikan harga parcel, notis melalui email dan surat pun kami tak terima, itu yang dalam dua bulan jugak lah baru perasan harga terbaru sangat mahal dari harga lama.
consigment note untuk mereka yang menggunakan khidmat contract 


Sedih tau bila ko tau benda ini jadik, dah lah time tu kau buat sale, kiranya margin keuntungan kau jatuh melengcong dan kau tak perasan pun harga pos menggunakan harga baru, tidak adil lah buat kami macam ni, kita kan ber contract bukan main cakap mulut jer masa setuju ambil perkhidamatan pos.Kakak mula perasan kenaikan harga parcel sebulan lebih jugak lah kiranya ada 4 invoice yang telah di charge harga baru. Nasib baik lah kami ni masih mempunyai kesabaran yang tinggi gunung Kinabalu kalo tak dah terbalek van pos kakak kerjakan hahaha.
kalo parcel banyak tu pos laju sediakan guni khas, tapi abang posto kata baik lah tak perlu letak dalam guni sebab dia tak larat nak agkat ke dalam van

Kalau ada yang tak tahu, pos laju yang menggunakan contract basis, mempunyai package yang ditwarkan mengikut jumlah kuantiti parcel setiap bulan, korang akan pilih package yang korang nak tu mengikut kuantiti parcel korang sebulan,  kiranya harga parcel memang lain dari harga dekat kaunter, masa sign contract kena bayar duit cagaran sebanyak rm1000, pos laju akan dtg pick up parcel mengikut jadual yang korang dah tetapkan. Invoise pulak akan sampai by email setiap 15hb dan 30/31hb. 

Ok kita sambung cerita pasal pos laju naikkan harga. Bila kakak mula perasan harga dah berubah, mula lah kakak call pos laju tapi malangnya semua blur tak tahu apa-apa, bila call pulak berjanggut baru nak angkat phone, memang hangin lah satu badan, bila dah angkat call, staff pulak tak boleh nak jawab, kononnya mereka tak pasti dengan perubahan harga tersebut. Dalam masa  dua minggu jugak lah mencari staff pos laju, minta mereka clarify harga baru namun semuanya tak pasti, haaaa itu lah masalah pos laju dekat bahagian hq ni, susah lah nak cakap hahahha, macam malas buat kerja pun ada.

abang posto yang bekerja dengan ikhlas dan rajin moga dimurahkan rezeki padanya, orang yang sama jer kat atas tu 


Ok baik lah pos laju, memandang korang perangai macam siput semua benda tak tahu so kakak deduct semua harga yang bukan mengikut contract kita, kakak hanya bayar harga lama sahaja haaaa ambek kau, sekarang sistur malas nak berurusan dengan pos laju dah, letih tau macam ni semua benda tak tau..

Sudah sebulan berlalu dan kakak tengah ber cerekarama pulak dengan gdex, next story insyaAllah kakak cerita pos laju atau gdex yang best dan yang mana pilihan ramai.


Ok semua jangan lupa jenguk website kakak tau, menjual kain pasang online sahaja di www.lulukainpasang.com


Sunday, 14 October 2018

KESAH SHORT TRIP KE BUTTERWORTH


Assalamualaikum..

Baru-baru ini, kakak ke Butterworh atas urusan perniagaan kain kakak ni lah, kononnya mahu berjumpa dengan supplier kain yang lebih murah dari biasa.

Namun misi ini tidak berjaya berjumpa dengan kekasih hati ku, siapakah kekasih hati ku itu, pastinya kain yang syantik lah, namun tak apa sebab sebelum bertolak ke sana pastikan ada plan A dan plan B, plan A kitaorang ialah membeli kain pasang yang berkualiti manakala plan B pula ialah makan nasik kandaq sampai fining.

Walaupun misi plan A tidak berjaya, namun plan B pulak fulamakkk berjaya makan sampai fining lah, memang nasik kandaq dia tip top, kakak tak minat sangat nasik yang over berat macam ni tapi memandangkan top feberet si suami makanya kakak layannnnn kan je lah zassssss.

Gambar nasik kandaq tak ambik lah, kakak kebiasaanya letak henpon dalam kereta sebab tak nak menambahkan lagi berat mendukung anak hahaha.

Apa yang kakak nak bagi tahu, kedai-kedai dekat pekan butterworh banyak yang beroperasi dari rumah kan, kiranya rumah teres tu merangkap rumah dan kedai sekali, macam restoran nasik kandaq yang kita orang makan ni memang dekat kawasan rumah teres, cari paking pun kena melalui rumah orang, mula-mula tu eh eh eh kita makan kat rumah si mamak ke ni...

Kedai supplier kain yang kakak pegi ni pun alamat rumah teres, kitaorang memang gaduh dengan waze le sebab bagi jalan ke rumah banglo orang pulak, tak pasal-pasal waze ni yang kena marah hahaha padahal memang diorang ni beroperasi kat rumah merangkap kedai dan ofis, nasib baik lah waze tu faham dengan nasib dia, tenang ajer  sambil tetap dengan pendirian 'you arrived to the destination' berulang-ulang dia sebut nya.

kitaorang stay satu malam di http://www.aromahotel.com.my/, hotel ni jer nampak dari luaran macam best, tapi bila naik atas tu memang betul aroma sungguh hotel dia, sampai rasa tak cukup oksigen hahhaah, serious kakak bersin ajer sebab udara tak bersih jer, hotel ni besar dan banyak bilik tapi yang peliknya dia tak guna centralized air conditioning  pun, dia guna aircod sebijik-sebijik macam dekat rumah mau tak udara kotor tak keluar.
view hotel waktu siang 

Kawasan Aroma hotel ni memang meriah lip lap lip lap, deretan kedai dia design ala-ala rumah teres paragon ghituuu, mostly kedai dia konsep pub ke club macam tu, so bila konsep pub so semua kedai ada iklan minuman haram minasyaitanirojin. kitaorang keluar cari kedai mamak je lah nak makan kedai lip lap lip lap tu tak dapat lah, boleh tengok dari atas hotel jer lah.

view hotel ketika malam, deretan kedai ni lah yang meriah ceriah waktu malam, memang happening sampai kaitaorang pun fining tak tau nak buat ape kat sini
ini lah rupa paras bilik kitaorang, primer deluxe king room
Sebelum bertolak ke butterworth kakak memang survey harga hotel kat trivago, traveloka dan banyak lagi, tpi macam biasa website hotel itu sendiri harga lebih murah berbanding dengan trivago dan lain-lain aplikasi.


beli 2 jenis macam ni jer dalam beberapa packet




Dalam perjalanan balek KL, kitarong sempat singgah beli jeruk pak Ali rm13 utk tiga packet, di luar daripada KL kebiasaannya jeruk Pak Ali rm12 se packet so beli lah sikit untuk makan-makan di rumah nati.

Ok sampai sini dulu ceritanya, jagan lupa tau jenguk website kain pasang kakak di www.lulukainpasang.com



Thursday, 11 October 2018

AKU MEMILIH BERSANGKA BAIK

Assalamualaikum...

Hari ni kan tetiba nak share tentang bersangka baik dengan semua orang, kenapa kita perlu berburuk sangka sedangkan bersangka baik itu lebih senang berbanding sangkaan buruk yang akan menyerabutkan otak.
kakak tak reply dah lepas tu sebab nati banyak pulak sambungan dia, nak terang panjang lebar kan kakak pulak tak siap kerja nati. ingat nak reply terima kasih atas nasihat tapi terlupa pulak.aduhhhh

Macam ni ceghitanya, customer ni nak beli kain cod 2m (ambil sendiri dekat rumah), memang kakak tak buat cod (ambil sendiri dekat rumah) kalo tak urgent salah satu sebab macam ni lah tak boleh nak jupa face to face atau nak ajak masuk rumah, namun bila custmer kata nak guna urgent kakak pun yes kan je lah tapi kakak boleh letak atas pagar jer kain tu than nati dia pick-up bila2 dia ada masa, bayaran samada dia nak bank in atau letak je dekat pos box yang mana dia lebih senang.

Kakak tak boleh nak tunggu jer dia nak dtg, sistur pun banyak kerja nak buat, nak uruskan rumah, anak pulak bf lagi, bila dia tengah nyusu mana nak lepas dari nenen, nak uruskan order orang lagi so takut-takut bila dia dah sampai sistur pun tak perasan than dia menunggu lama dekat depan rumah so sistur tak nak lah kan jadi macam tu, custmer dah menunggu depan rumah than kau tak baca wassup sebab busy buat benda lain dia pulak terpaksa menunggu lama, tak best kan biar orang menunggu, masa tu emas tau bagi sesetengah orang macam kami ni hihihihih

Tetiba pulak terfikir alahai teruk sangat ker aku ni, serious tak pernah terfikir pun benda ini akan menjadi satu isu pada customer huhuh.

Lepas ni memang tak nak buat cod kat rumah, kalo nak order kita pos sahaja sebab tak semua orang akan mengambil sesuatu yang kau buat tu positif, bila kita tak sama dengan cara dia, mula lah dia serabutkan otak fikir orang lain tak baik.

Kepada custmer itu sorry naa, lain kali kakak pos jer tau, itu pun kalo nak order lagi lah, apa pun terima kasih dengan nasihat nya, will take it as a positive matter,

Belian online di website lagi senang sap sap soi semudah makan kacang yang dah kupas kulit...korang kalo nak beli kain online pegi je dekat www.lulukainpasang.com

#cod (customer oder delivery) betul ke tak short form tu?? heheh akak pun tak tahu..





Wednesday, 10 October 2018

TUAN AZIS MUKA GATAL, RASA NAK HEMPUK JER BATU LESUNG DEKAT KEPALA BOTAK DIA TU.

Assalamualaikum semua...

Hari ni kan,tetiba kakak nak update blog tentang si muka gatal tuan Azis, yaaa ampunnn muka gatal tuan aziz macam nak simbah asid jer kat muka dia, aishhhh tengok kenyitan mata dia pada Murni semasa berada di meja makan semalam eeee geli geleman satu badan nengoknya, orang tua gatal tak hengat donnia, patutla ketiga-tiga bini dia dia asyik stress ajer.

cari gambar scent dekat meja makan tapi takdak pulak, ada gambar ni ajer

Eh si kakak, ape hal pulak ni, dia pulak over stress hahahhaha, sebenarnya, kakak tertengok tanpa sengaja cerita drama 'Mawar Murni' pengganti cerita 'bahagia buka bidaan'.wowww jalan cerita yang best sebab pelakon dia pun best-best.


Cerita ni mengisahkan tuan Aziz, seorang ahli perniagaan yang berjaya namun menghadapi konflik dalam kehidupannya. Aziz mempunyai tiga orang isteri, iaitu Ramona, Mahani dan Murni namun takda sapa yang mengetahui bahawa si Murni sebenarnya isteri Azis.


Tapi kan apsal lah Tuan Azis (Ridzuan Hashim), awal sangat matinya baru dua episod kot hahahha, watak dia memang menjadi lah sebab kakak terhibur dengan watak kegatalan dia pada Murni, dia kalau berlakon watak gatal memang menjadik kan, dengan kepala botak dia tu memang sesuai dengan watak lelaki kaya yang gatal.


Tak sabar nak tengor episod seterusnya harap makin best lah yer,  si tuan azis dah mati so takda lah muka gatal dia keluar lagi dalam cerita ini hahahha

Para pelakon cerita drama Mawar Murni ialah Saharul Ridzwan, Mimi Lana, Fasha Sandha, Amar Asyraf, Ridzuan Hashim, Wan Nor Azlin, Watie Sadali, Kazar, Wanna Ali, Adam Shah, Carolina Binur, Izzy Reef. Pelakon semua best-best jer.

Tajuk drama Mawar Murni
Samarinda TV3 
bersiaran pada jam 10 malam
Drama 15 episod

Ok bye itu jer nak cerita jangan lupa beli kain di www.lulukainpasang.com